Det här är en bit sociala medier-historia från 2007-2018.
header

Allt om bågskytte, rökpatroner och sagokläder!

2015-11-30 kl 16:00:00 Frågor&Svar, Sagovärlden, Sömnad & hantverk; – 10 Kommentarer
Om mönster till mina sagokläder
Figurskuren klänning med klockärm: Detta mönster använde jag till min rosa klänning. Bortsett från ärmen, som jag inte tyckte motsvarade mina önskemål, så jag gjorde en egen variant. Ett under att det blev så snyggt.. ;) Modellen på klänningen är verkligen supersnygg, men tycker man inte det är kul att sy, så blir det lite för många delar som måste sicksackas och sys ihop - närmare bestämt åtta stycken, plus kilar.
 
 
medeltidsklänning
 
 
 
Kvinnodräkt från 1300-talet: Detta mönster använde jag både till min senaste klänning och till tunikan, som jag visade er nyligen! Jag köpte det mest för att jag hade tokbrådis och ville ha ett mönster med färre tygbitar. Detta mönster ger fyra tygstycken (isället för åtta) + kilar. Enkelt och bra :)
 
Men inte heller de här gångerna har jag hållit mig till mönstret. Hehe... Klänningen gjorde jag mer figursydd än vad mönstret egentligen var anpassat till och jag gjorde egen variant på ärmar och uringning.
När jag gjorde tunikan så tänkte jag bara "klänning, fast kortare", så jag kapade mönstret över knäna, lät bli att sy ihop delarna nertill fram + nertill i sidorna och sydde i en kil bak, för att täcka rumpan ;)
 
 
 
 
För mig handlar det hela mest om logiskt tänkande. Jag hade aldrig sytt något mer avancerat än ett lapptäcke i slöjden, när jag sydde min första klänning. Men med hjälp av mönster, måttband och en himla massa nålande, sprättande och provande så har det gått bra! Jag gillar när det blir en utmaning, när jag inte riktigt vet hur slutresultatet kommer bli och när jag måste tänka till ordentligt för att få något precis som jag vill ha det! :)
 
Här kan ni se hur det kan se ut när man ska ge sig på att sy en medeltidsklänning... ;)
 
 
 
Om tyger och köpställen
Första gången jag sydde, så brydde jag mig inte om vilket tyg det var jag använde. Jag ville bara sy en klänning! Så jag gick till närmaste tygaffär och köpte första tyg som jag hittade i en fin färg. Det enda jag tänkte på var att jag inte ville att tyget skulle vara för tunnt och sladdrigt (det passade inte min vision) och sen hade jag hört att det var lättare att sy i ett stumt tyg om man är nybörjare.. så jag letade efter ett utan stretch. Så det var det. Vet faktiskt fortfarande inte riktigt vad det var för tyg jag köpte.. haha! Har inte så bra koll på material, det är känslan av tyget som räknas ;)
 
Förra året kände jag mig lite modigare och jag hade precis gått med i gruppen Vi som syr Medeltidskläder, så jag ville testa lyckan med lite mer tidstypiska tyger. Köpte 5m linnetyg online från Korps och 5m Ylle från Svarta Katten på en marknad i stan. Ylle är verkligen ett fantastiskt material (och dyrt!), som värmer en även när tyget blir blött. Perfekt för en mysig sagopromenad i skogen! :D
 
 
 
Om bågskytte
Skulle du inte kunna berätta lite om ditt bågskytte och din båge? Hur började du, hur/när tränar du, vad är det för båge, eventuella tips och tricks? Hade varit väldigt roligt att läsa om!
 
Absolut! :D Jag har en Big Tradition Little Robin Långbåge som jag köpt via Jaktbågen.se. De har ingen webshop, men jag mejlade bara och bad om hjälp och då blev jag rekommenderad den här bågen och lite olika pilar. Det slutade med att jag köpte 10st Carbon Express Heritage-pilar, som var riktigt dyra - men det var det värt! Pilarna är tillverkade i kolfiber (för hållbarhet), men ser ut som träbilar (så snygga!). Hela kalaset gick på 2500:-
 
Jag testade på bågskytte första gången för två år sedan och sedan ställde jag mig på kö i Huskvarnas bågskytteklubb, men kom aldrig med då de inte hade plats för fler medlemmar. Så fort jag flyttade upp till Stockholm, så såg jag att de hade en bågskytteklubb ca 3km från där jag bor, så jag gick på prova-på hos dem och sedan ansökte jag bara direkt om medlemskap och jag kom in! :)
 
Tyvärr har jag fullspäckat schema och har inte tid att träna som läget ser ut nu, vilket är jäkligt trist. Men jag siktar på att börja igen till våren, när de öppnar upp för uteträning igen :)
 
Är ni suga på att testa eller börja med bågskytte, så kan ni kolla upp vilken klubb som ligger närmast er på Svenska Bågskytteförbundet. Alla klubbar har prova-på, både för er som är nyfikna på medlemskap och för er som bara vill dra ihop ett gäng vänner och testa för skojs skull! :)
 
Här kan du läsa mer om långbågeskytte, långbåge och pilar :)
 
 
 
 
 
 
Om rökpatroner
Ang bilderna på Norah och Conny:
Är det nån form av rökmaskin ni använt? Finns det såna som man kan använda utomhus? Hur funkar det?
 
Jag använder mig av sånna här rökpatroner. Jag köpte två burkar med 5 patroner i den största storleken och dessa brinner i ungefär 4 minuter/patron. De ska också vara anpassade för användning i känslig miljö, vilket jag tyckte lät tryggt ;)
 
Det man gör är att man tänder på patronerna (som ni ser på bilden). De kan vara rätt svåra att få fjutt på, så man får ha tålamod. När de väl brinner, så blåser man ut elden och då kommer röken bolmande. SUPERHÄFTIGT! Sen är det bara att köra ;)
 
 
 
 
 
Mer sagor åt folket! :D